Yeni Torba (İşsizlik Sigortası) Kanunda Yer Alan Vergi Düzenlemeleri
Dr. Celal Çelik, Yeminli Mali Müşavir, ECC Denetim
Yazı Tarihi:16.10.2020
Her yıl birkaç kez, torba kanun çıkarılması, bu kanunlarla çok sayıda kanunda değişiklik yapılması geleneksel bir hal aldı. Vergi tekniğine uyumu tartışılsa bile, söz konusu kanunlarla mali mevzuatta yaygın değişiklikler yapılmaktadır.
16 Ekim 2020 tarihi itibariyle iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM’ye sunulan Kanun teklifinin adı “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”dur. Toplam 43 maddeden oluşan bu kanun teklifinde çeşitli vergi kanunlarında değişiklikler yapılması öngörülmüştür.
Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili değişiklikler
Kanun teklifinin 33, 34 ve 35 numaralı maddelerinde kurumlar Vergisi kanunu ile ilgili değişiklikler yer almaktadır yapılan değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir.
- 2021 yılında tekrar %20 olarak uygulanacak olan kurumlar vergisi oranını 5 puan indirme konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmektedir. Medyaya daha önce yansıyan bilgilere göre küçük işletme niteliğindeki kurumlar vergisi mükellefleri için vergi oranı %15’e indirilecektir.[1] Uygulamanın hayata geçmesi için, Kanun tasarısının kanunlaşması ve bir Cumhurbaşkanı Kararı bulunması gerekmektedir.
- Sermayesinin en az %20 kısmını halka ilk kez arz eden şirketlerin kurumlar vergisi oranları, 5 yıl süresince 2 puan indirilecektir.
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler
Kanun teklifinin 11-17. maddeleri ile Gelir Vergisi Kanununda yapılması öngörülen değişiklikler aşağıdaki gibidir.
- Bir iş yeri oluşturmaksızın evlerde imal edilen malları internet ortamında satanların bu faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar muafiyet kapsamında sayılmıştır.
- Tasarının 11. maddesi ile yapılan düzenleme ile mikro ihracat sayılabilecek mal ihracatından elde edilen kazançların yarısının beyannameden bildirilen gelirden indirilmesine imkan tanınmaktadır. Gelir Vergisi kanunu 89. maddesi kapsamında düzenlenecek indirim (istisna) kapsamına yazılım tasarım gibi hizmet ihracatı kalemleri dahil edilmemiştir. Detaylar Kanun Teklifinin 11. maddesinde yer almaktadır.
- Sermaye şirketlerinin sermaye azalttım yoluyla ortaklarına para aktarması işlemi kâr dağıtımı sayılmaktadır. Bunun sonucunda yapılan bu işlemden gelir vergisi stopajı yapılması gerekecektir. Detaylar tasarının 12. maddesinde yer almaktadır.
- Menkul kıymetlerin önemli bir kısmının stopaj yoluyla vergilendirilmesini sağlayan Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin yürürlük süresi 31 Aralık 2025 tarihine uzatılmıştır. Ayrıca maddede stopaj uygulamasına ilişkin değişiklikler yapılmıştır. Detaylar Kanun Teklifinin 14. maddesinde yer almaktadır.
- Jokeylere yapılan ücret ödemelerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılması uygulamasına 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edilecektir. Düzenleme Kanun Teklifinin 15. maddesinde yer almaktadır.
- Yurt içi ve yurt dışı varlık barışı uygulaması tekrar getirilmektedir. Yeni varlık barışı uygulamasına göre 30 Haziran 2021 tarihine kadar beyan edilen varlıklarla ilgili olarak herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacaktır. Cumhurbaşkanı kanunda yer alan süreyi bir yıl kadar uzatmaya yetkilidir. Uygulamanın detayları kanun teklifinin 17. maddesinde yer almaktadır.
Diğer vergi düzenlemeleri
Kanun teklifinde yer alan diğer vergi kanun düzenlemeleri aşağıdaki gibidir.
- Konaklama vergisi uygulaması, Kovid 19 nedeniyle 1 yıl daha ertelenmektedir.
- Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer alan geçici süreli bazı istisnaların yürürlük süreleri uzatılmaktadır. Düzenlemenin detayları kanun teklifinin 21, 22 ve 23 numaralı maddelerde yer almaktadır.
Torba Kanun Metni

Dr. Celal Çelik, ECC Denetim
[1] Konuya ilişkin olarak sayın Ozan Bingöl’ün yazısına bakılabilir. https://wordpress.com/read/feeds/92192860/posts/2966796182