65 Yaş Üstü Kişiler Gelir Vergisi Beyannamesini Ne Zaman Verecek ve Vergilerini Ne zaman Ödeyecek?

Dr. Celal Çelik, Yeminli Mali Müşavir, ECC Denetim

020 yılında yaşanan Koronavirüs salgını ekonomik hayatı önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Salgının önlenmesine ve sonuçlarının hafifletilmesine dönük olarak İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) gibi kurumlar tarafından çeşitli önlemler alınmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 31 Mart 2020 tarihinde verilmesi gereken, 2019 yılı Gelir Vergisi Beyannamesinin verilme ve birinci taksitin ödeme süresini 30 Nisan 2020 tarihine ertelemiştir.

Ayrıca 518 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı olan kişiler, sokağa çıkma yasağının geçerli olduğu tarihlerde mücbir sebep halinde sayılmıştır. Bu durumdaki mücbir sebep hali için vergi türleri itibariyle herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Söz konusu kişilerin tüm vergi türleri yönünden mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmektedir. Söz konusu kişiler, mücbir sebep hali sona erdikten sonra, 15 gün içinde zamanı geçen beyannamelerini verecekler ve yasal vadesi geçen vergilerini ödeyeceklerdir. Konuyu bir örnek yardımıyla açıklayalım.

ÖRNEK 1:

İçişleri Bakanlığı yayınlamış olduğu genelgeyle, 22 Mart 2020’den itibaren sokağa çıkma yasağı getirmiş olduğu 65 yaş üzeri kişilerin sokağa çıkma yasağını 14 Mayıs 2020 tarihinde sona erdirdiğini varsayalım. Bu durumda, 65 yaş üstü kişiler 22 Mart – 14 Mayıs 2020 tarihleri arasında mücbir sebep halinde kabul edilecek ve 30 Nisan 2020 tarihinde verilmesi gereken gelir vergisi beyannamesinin verilme tarihi otomatik olarak 29 Mayıs 2020 tarihine uzamış olacaktır. Bunun sonucunda da 2019 yılı gelir vergisi beyannamesinin en geç 29 Mayıs 2020 tarihine kadar verilmesi ve birinci taksit vergi ödemesinin de aynı tarihe kadar yapılması gerekir. Diğer taraftan, verginin 2. taksit ödemesi normal vade tarihi olan 31 Temmuz 2020 tarihinde yapılacaktır. Öte yandan, sokağa çıkma yasağının 17 Temmuz ve sonrası bir tarihte kalkması halinde, yasak sona erdikten sonraki 15. gün gerek beyannamelerin verilmesi ve gerekse vergi taksitlerinin ödenmesi için yeni vade tarihi olacaktır.

518 nolu VUK Genel Tebliğinde, sokağa çıkma yasağı getirilen kişiler, 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalığa sahip kişiler olarak belirlenmiştir. 65 yaş üstü kişiler için herhangi bir şekilde mücbir sebebin varlığını ispat şartı yoktur. Vergi dairesi kayıtlarında bu kişilerin mücbir sebep halinde olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, kronik hastalığı olan kişilerin, mücbir sebep halinin kendileri yönünden geçerli olduğunu ispat etmeleri gerekmektedir.

 

ÖRNEK 2:

Diğer taraftan, aşağıda yer verilen 65 yaş üstü mücbir sebep kapsamında bir kişi tarafından verilen beyannameye ait tahakkuk fişinde ödeme vadesi 30 Nisan 2020 olarak görünmektedir.

Tahakkuk Fişi

Dikkat edildiğinde görüldüğü üzere, gelir vergisinin vadesi 30 Nisan 2020 görünmektedir.Borç sorgu kısa

Oysa, aynı borcun İnternet vergi dairesindeki görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Borç Sorgu ekranı

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi İnternet vergi dairesinde birinci taksitin ödeme vadesi 15 Mayıs 2020 olarak görünmektedir. Söz konusu tarih gerçek vade tarihi olmayıp, geçici olarak sisteme girilmiştir. Gerçek vade tarihi, mücbir sebebin (sokağa çıkma yasağının) sona ermesinden sonraki 15 gün olacaktır.

Bu nedenle 64 ve üzeri yaşlarda olan kişilerin vergi beyannamelerini verdikten sonra internet vergi dairesinden kendi durumlarını kontrol ederek ödemelerini planlamalarında büyük yarar görmekteyiz.

Diğer taraftan, 518 sayılı VUK Genel Tebliği yayınlandığı tarihten sonra, İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağını 1.1.2000 tarihinden sonra doğanları da kapsayacak şekilde genişletmiştir. Bu nedenle, bu yaş grubu kişilerin de tıpkı 65 yaş üstündeki kişiler gibi mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmelidir.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s